Da li ste znali da svakog minuta odbacite 30 000 – 40 000 odumrlih ćelija kože? Zvuči nevjerovatno, ali stručnjaci navode da tokom godine naša koža otpusti preko 8 kg suvišnih “mrtvih” ćelija kože. Koža se neprestano obnavlja, stare ćelije u površinskom sloju umiru i zamjenjuju ih nove ćelije koje nastaju u donjim slojevima kože, tj. u dermisu.

Jedan od najboljih načina da se riješite ovih odumrlih ćelija, jeste da uvedete piling kože kao sastavni dio vašeg rituala ljepote, a koža će vam sigurno uzvratiti svježinom i blistavošću. Bez obzira kakav tip kože imate, piling će vam pomoći da odbacite sve ono što se gomila u vidu nečistoća različitog porijekla.

Piling će pružiti koži da ostane meka, a pore će biti čiste, kao rezultat toga: imaćete prozračniju kožu i smanjićete mogućnost nastanka akni. Pored ljepšeg izgleda i teksture kože, piling će podstaći bolju prokrvljenost kože i razmjenu hranljivih materija ispod njene površine, te će koži pružiti sjaj. Ukoliko piling radite 1-2 puta sedmično, to će pomoći da vaši kozmetički proizvodi ispolje bolji efekat, jer će koža bolje upijati aktivne supstance iz njih.

Piling za lice za sve tipove kože

Postoje dvije vrste pilinga koje se temelje na mehaničkom i hemijskom principu, razlika je u tome što mehanički tip pilinga čisti pore uz pomoć grubljih tekstura kao što su (šećer, so, kafa), odnosno zrnaca, dok kod hemijskih pilinga njihova efikasnost se ogleda u aktivnim sastojcima (AHA, BHA kiselina, retinolidi). Zbog jednostavnosti primjene i dostupnosti, mehanički pilinzi se češće koriste i popularniji su.

Ukoliko živite u uvjerenju da je za zdravu kožu dovoljno da je redovno čistite, tonirate i vlažite, to je djelimično tačno! Ali, ako toj rutini jednom ili dva puta sedmično dodate i piling kože, vašoj koži ste pružili kompletnu njegu. Piling je postupak kojim možemo pomoći procesu regeneracije kože ukanjanjem mrtvih ćelija kože i stvaranjem prostora za nove ćelije.

Piling za lice za sve tipove kože

Mi vam donosimo prijedlog za piling u skladu sa tipom kože koji imate:

Suha koža

Sastojci:

  • 3 supene kašike nekuvanih ovsenih pahuljica
  • 1 supena kašika meda
  • 1 supena kašika kokosovog ulja

Priprema: Sve sastojke pomiješati i nanijeti na čistu kožu, te blagim kružnim pokretima raditi piling kože, zatim isprati mlakom vodom i nanijeti hidratantnu njegu.

Da li ste znali? Ovsene pahuljice, med i kokosovo ulje ispoljavaju niz blagotvornih efekata na suhu kožu, a ovsene pahuljice imaju svojstvo blagog mehaničkog pilinga, koji će suhoj koži pružiti mogućnost da sa površinskog sloja odstrani odumrle ćelije i nečistoće, a opet ovaj piling nije previše agresivan, tako da neće narušiti integritet kožne barijere.

Normalna koža

Sastojci:

  • 1/2 šolje svježih borovnica
  • 2 kašike meda (najbolje sirovo i lokalno)
  • 1 – 2 kašike smedjeg šećera

Priprema: Sve sastojke pomiješajte u blender na kratko, zatim nanesite na kožu i ostavite da djeluje 15 minuta, zatim lagano kružnim pokretima radite piling i isperite mlakom vodom, nakon toga nanesite hidratantnu kremu koju koristite.

Da li ste znali? Borovnice su odličan izvor antioksidanata štite kožu od slobodnih radikala, koži će propustiti blistavost i svježinu.

Piling za lice za sve tipove kože

Masna koža

Sastojci:

  • 1 srednji paradajz
  • 1 – 3 kašike smeđeg šećera

Priprema: Odrezati vrh paradajza, koji će vam biti podloga za piling, zato nemojte odrezati pretanko. Šećer stavite na tanjir i potom u šećer uronite vrh paradajza, potom lagano trljajte kružnim pokretima po licu, započnite od čela, i zatim kružnim pokretima po cijeloj koži. Nakon pilinga isperite kožu mlakom vodom i nanesite hidratantnu kremu.

Da li ste znali? Paradajz je veoma bogat vitaminom A i likopenom, te pomaže u podmlađivanju kože. Takođe omogućava bržu regeneraciju novih ćelija kože i smanjuje učestalost pojave akni, te vidljivost ožiljaka od istih.

Piling za lice za sve tipove kože

655