U posljednje vrijeme, raste spisak štetnih sastojaka u kozmetičkim proizvodima, a istovremeno raste i svijest o zdravstvenoj zaštiti, zbog čega “prirodna” ili “organska” kozmetika uživa u popularnosti i izaziva veliku pompu.

Mane prirodne kozmetike

Nažalost, poražavajuća je činjenica da ne postoji nikakva zakonska regulativa koja daje definiciju “prirodne” kozmetike, što veliki broj proizvođača itekako koristi. Pored toga proizvođači se vode time da većina potrošača ne zna da čita sastav (INCI) na kozmetičkim preparatima. Sve češće se na našim prostorima javljaju prirodni preparati koji izlaze iz kućne radinosti i koji “liječe” sve moguće probleme sa kožom. Za takve tvrdnje je potrebno kliničko ispitivanje i dokazi, ali takva procedura se najčešće zaobilazi.

Tržište prirodne kozmetike rapidno raste, u 2018. godini činilo je oko 25% ukupnog tržišta preparata za njegu kože. Razlog za takav rast je razvijena marketinška strategija koja je rasplamsala strah kod ljudi, razvila priču o toksičnim sastojcima klasične kozmetike i na taj način ulila mnogima vjeru u prirodne, navodno zdravije i sigurnije proizvode.

Mane prirodne kozmetike

Mnogi vjeruju da je proizvod u potpunosti siguran za upotrebu ako ima oznaku “bez konzervansa” ili “100% prirodno”. Međutim, postoji i druga strana, a to je da prirodno nije uvijek sigurno kada je u pitanju njega kože, a isto tako nije naučno dokazano da je prirodna kozmetika bolja po zdravlje ljudi.

Smatram da je veliki broj sastojaka, koje zagovarači prirodne kozmetike izbjegavaju u svojim preparatima, zapravo veoma važna za održavanje bezbjednosnog kvaliteta preparata i njegovih fizičko-hemijskih karakteristika.

Izraz “prirodno”, znači da sastojak dolazi iz prirodnih izvora, ali većina prirodnih sastojaka se mora preraditi kako bi se takvi sastojci uopšte našli u kozmetici i kako bi bili sigurni.
S druge strane, sintetički sastojci koji se nalaze u klasičnoj kozmetici, izrađuju se u laboratoriji, kako bi oponašali prirodne sastojke, tako da bez obzira na to, obje ove vrste sastojaka spadaju u kategoriju hemijski obrađenih.

Supsatnce koje se najčešće osuđuju, u bilo kojem proizvodu klasične kozmetike za njegu kože, su konzervansi. Oni produžavaju rok trajanja kozmetike tako što sprečavaju rast mikroorganizama u proizvodu. Prilikom nedostatka konzervansa, patogene bakterije ili gljivice se mogu razmnožiti u kozmetičkom preparatu i mogu dovesti do infekcije kože.

Mane prirodne kozmetike

Prirodne preparate često odlikuje visoka koncentracija biljnih ekstrakta koji mogu izazvati osip, alergije, dermatitis. Statistika pokazuje da, od kada su prirodni kozmetički preparati postali popularni, broj slučajeva kontaktnog dermatitisa je učestaliji nego ranije.

Ne postoji nikakva garanacija o učinkovitosti prirodnih preparata za njegu kože, zato je najbitnije zauzeti pravi pristup prilikom odabira kozmetike, bilo to prirodna ili klasična. Važno je da širom otvorite oči i informišete se o kozmetici koju kupujete.

883