Žena u prosjeku svakodnevno koristi 12 kozmetičkih proizvoda. Zbog toga je važno znati da kombinacija nekih aktivnih sastojaka može od samog početka biti osuđena na propast, ali ne očajavajte možete izbjeći fijasko – tako što ćete u ovom tekstu saznati koje sastojke ne bi trebalo da kombinujete istovremeno na koži.

Ukoliko ste opsjednuti njegom kože, baš kao i ja, vjerujem da provodite večeri tako što nanosite najmanje tri do četiri različita kozmetička proizvode na lice, prije nego što uopšte dođete do hidratacije kože. Ukoliko ste ipak predstavnici onih koji ne vole da nanose ,,mazalice’’ na kožu, znajte da je sada pravo vrijeme da započnete rutinu njege kože – jer to je jedan od najboljih načina da vaša koža ostane mlada, zdrava i njegovana.

Vjerujem da ste svi bar nekada probali kozmetičke proizvode sa vitaminom C i AHA ili BHA kiselinama (npr. glikolna, mliječna i salicilna), ali upravo kombinacija ovih aktivnih supstanci je osudjena na krah. Vitamin C je kiselina i u kombinaciji sa navedenim kiselinama može dovesti do poremećaja pH ravnoteže.

Vitamin C je veoma osjetljiv i nestabilan i u ovoj kombinaciji se može uništiti i prije nego što stigne da ispolji svoju magiju. Proizvode možete kombinovati tako što ćete vitamin C nanositi ujutru, jer na taj način štitite kožu od spoljašnjih faktora, a zatim uveče koristite alfa ili beta hidroksi-kiseline kako biste maksimalno iskoristili obnavljanje ćelija preko noći.

Kozmetički sastojci koji se ne bi trebali kombinovati?

Takođe budite oprezni i sa kiselinama, nemojte miješati salicilnu sa glikolnom kiselinom, jer oba sastojka djeluju tako što uklanjaju mrtve ćelije sa epidermisa, proizvodi koji sadrže ova dva sastojka su odlični kada se koriste odvojeno, ali miješanjem mogu izazvati reakciju i dovesti do iritacije i oštećenja.

Retinol je poznat da djeluje kao piling, baš kao i hidroksi kiseline, to znači da vam ovi sastojci pomažu da se riješite starih, dosadnih i oštećenih ćelija na površini kože i zamijenite ih novim, pri čemu će vaš ten biti zdraviji i blistaviji. Miješanje retinola sa kiselinama može poremetiti kožnu barijeru i izazvati suhoću ili iritaciju.

Međutim, postoji način da koristite oba proizvoda – potrebno je da ih koristite u različito doba dana ili sedmice. Ujutru možete koristiti glikolnu kiselinu, a noću kremu sa retinolom; ili jedan dan primjenjivati proizvode sa glikolnom kiselinom, a drugi dan sa retinolom.

Moji omiljeni aktivni sastojci su retinol i vitamin C. Odlični su u borbi protiv slobodnih radikala, pojačavaju proizvodnju kolagena i posvetljuju kožu.

Izvrsni su samo kada djeluju pojedinačno, u kombinaciji ih nikada ne koristim jer mogu dovesti do iritacije, ljuštenja kože i crvenila. Pored toga mogu povećati osjetljivost kože na sunce, što može dovesti do pojave opekotina i UV oštećenja, zato je moja topla preporuka ukoliko koristite proizvode sa retinolom i vitaminom C, retinol koristite u večernjoj rutini, a vitamin C ujutru..

Kozmetički sastojci koji se ne bi trebali kombinovati?

Ukoliko imate problem sa aknama, vjerujem da ste sigurno bar probali da koristite u svojoj rutini retinol, ali ukoliko već koristite i benzoil peroksid, budite operezni! Benzoil peroksid je dosta agresivan, a u kombinaciji sa retinolom postaje još agresivniji. Takva kombinacija može dovesti do pojave crvenila, ljuštenja i iritacije.

Primjetila sam da žene vole kreme sa niacinamidom i da ga često koriste. Ali sve češće čujem da ne mogu zamisliti njegu bez proizvoda sa vitaminom C. Obje aktivne supstance mogu pomoći kod zatezanja kože, kao i kod kože sklone mrljama i ožiljcima, ali nemojte ih nikada koristiti istovremeno, zato što su u kombinaciji pravi recept za katastrofu.

Niacinamid poništava sva dobra svojstva vitamina C, i tada se niacinamid pretvara u niacin, koji uzrokuje crvenilo i izaziva pojavu akni. Ukoliko i dalje želite da korisite ove proizvode u rutini, potrebno je da napravite razmak od minimalno 30 minuta izmedju nanošenja proizvoda, ili ih koristite u različito doba dana.

Kada krenete sa nanošenjem kozmetičkih proizvoda, obratite pažnju i potrudite se da izbjegavate miješanje proizvoda na bazi ulja i na bazi vode. Ulje i voda se ne miješaju, ulje zapravo odbija vodu, a kada je u pitanju vaša njega kože, upotreba proizvoda na bazi ulja na koži ostaviti film koji sprečava upijanje formula na bazi vode.

2314