Problem sa aknama se najčešće javlja u pubertetu, usljed povećanog lučenja sebuma (mast koju luče lojne žlijezde), a po završetku puberteta akne postaju prošlost. Ali, šta je sa onim aknama koje se uporno pojavljuju na licu i nekoliko godina nakon puberteta?

Šta sve može biti uzročnik akni i nakon puberteta?

Vjerujem da ste više puta čuli da konzumiranje masne i pržene hrane uzrokuje pojavu akni. Međutim, istraživanja pokazuju da postoji veza između razvoja akni i hrane sa visokim glikemijskim indeksom, a ne samo masne hrane.

Hrana koja pogoršava akne

Namirnice sa visokim GI su namirnice poput bijelog peciva, grickalica, slatkiša, sokova. Takođe, postoji još niz drugih faktora koji mogu uticati na pojavu ovog problema.

Konkretno, smatra se da do razvoja akni dolazi kombinacijom različitih faktora:

 • Lučenje velike količine ulja u koži
 • Začepljenje pora
 • Nepravilna ishrana
 • Prisustvo bakterija
 • Upalni procesi
 • Stres
 • Pušenje

Uzročnici akni mogu biti i hormonske promjene koje se javljaju kod sindroma policističnih jajnika.

Da li ishrana utiče na razvoj akni?

Mnoge žene u starijem životnom dobu vode mukotrpnu borbu sa pojavom akni. Ukoliko konzumirate veliku količinu hrane bogate prostim šećerima, sa visokim glikemijskim indeksom, dolazi do naglog porasta nivoa šećera u krvi. Kada vam šećer u krvi poraste, to uzrokuje upalu u cijelom tijelu. Takođe, dolazi i do povećanog lučenja sebuma kože, a sve to vodi povećanom razvoju akni.

Određene studije su pokazale da ishrana koja uključuje hranu sa niskim glikemijskim indeksom, može smanjiti razvoj akni. Namirnice sa niskim glikemijskim indeksom uključuju svježe povrće, određeno voće (bobičasto, citrusi, jabuke, šljive..), mahunarke, sjemenke, orašaste plodove.

Postoje i određeni dokazi koji ukazuju na to da kravlje mlijeko može izazvati pojavu akni. Iako je kravlje mlijeko napitak sa niskim glikemijskim indeksom, neke studije sugerišu da konzumiranje ove vrste mlijeka može biti povezano s povećanom pojavom akni. U pomenutim studijama, sve vrste kravljeg mlijeka (punomasno, nemasno i obrano) su povezane sa pojavom akni.

Jedna teorija pominje da neki od hormona u mlijeku uzrokuju upalu u tijelu. Upala može začepiti pore, što dovodi do razvoja akni. Međutim, potrebno je da se izvrši još mnogo istraživanja da bismo bili sigurni da konzumiranje mlijeka utiče na povećan razvoj akni.

Iako se kravlje mlijeko povezuje sa razvojem akni, nijedna studija nije otkrila da proizvodi napravljeni od mlijeka, poput jogurta ili sira, dovode do pojave akni.

Hrana koja pogoršava akne

Preporuke u ishrani

Pravilna ishrana utiče na cjelokupno zdravlje organizma, ali ima i pozitivan uticaj na izgled naše kože.

Važno je da se ishrana zasniva na unosu neprerađene hrane, povećanom unosu cjelovitog voća i povrća, hrane sa niskim glikemijskim indeksom i protuupalnim djelovanjem.

 • Ograničite unos ugljenih hidrata (40-60 % dnevni unos) i šećera (10 % od ukupnog energetskog unosa)
 • U ishranu uvrstite više cjelovitog voća i povrća, sjemenke i orašaste plodove
 • Antioksidansi smanjuju štetan uticaj iz okoline, a možete ih pronaći u bobičastom voću, zelenom lisnatom povrću, začinima, luku, brokulama
 • Konzumirajte ribu barem dva puta sedmično. Omega-3 masne kiseline imaju protuupalno dejstvo, te iz tog razloga dodajte u svoj tanjir tunu, skušu, losos ili drugu masnu ribu.
 • Chia i sjemenke lana su takođe dobri izvori omega-3 masnih kiselina, pa ih dodajte u svoju voćnu kašu, šejk ili jogurt
 • Hidrirajte svoj organizam unosom potrebne količine tečnosti (30 mL/kg)

Hrana koja pogoršava akne

Ukoliko posumnjate da vam određena namirnica izaziva povećanu pojavu akni (npr. kravlje mlijeko), najbolje da je da u takvom slučaju tu namirnicu izostavite iz ishrane u naredne dvije sedmice. Pratite kako se vaša koža ponaša i da li ima upalnih procesa, a ukoliko nije došlo ni do kakve promjene, ovu namirnicu možete nastaviti konzumirati.

Ipak, potrebno je još mnogo studija izvršiti kako bi se utvrdilo da li određene namirnice mogu pogoršati stanje akni. Sigurno je da hranom ne možete liječiti akne, ali svakako možete ublažiti ili određenom hranom, pogoršati stanje kože.

Pored pravilne ishrane, važno je da imate odgovarajuću njegu kože. Prije svega održavanje higijene i upotreba kozmetike koja je prilagođena upravo vašem tipu kože.

Ako sve ovo uzmemo u obzir, možemo pomoći sebi i smanjiti upalne procese i poboljšati izgled kože.

1268

Literatura

1. Shmerling, R. (2020) Does diet really matter when it comes to adult acne?
Harvard Health Publishing. Harvard medical school.

2. Can the right diet get rid of acne? The American Academy of Dermatology.

3. The Johnson & Johnson Skin Research Center; CPPW, a division of Johnson & Johnson Consumer Companies, USA (2009). The relationship of diet and acne.

4. Pacific Dermatology Specialists. Can your diet cause acne?

5. Brać, S. (2021) Prehrana kod sindroma policističnih jajnika. Funkcionalna medicina.

Hrana koja pogoršava akne