Gljive imaju veoma značajnu ulogu u prirodi, ali i u „našem ekositemu“. Naučna otkrića u vezi sa gljivama su napravila pravi bum. Koristimo ih za proizvodnju antibiotika i insulina, služe za ubrzanje fermentacije vina i piva, a nalaze se i u kvascu.

Super je sve to, ali šta će mi na stopalima?

Gljive obožavaju vlažna, tamna mjesta, sa dosta nutrijenata. Da, to su tvoja stopala. A ukoliko nosiš čarape sa velikim procentom sintetičkih materija daješ im praktično pozivnicu da se usele u taj komforni stan između tvojih prstiju. Takođe, preskakanje pranja stopala im ostavlja fin utisak dobrodošlice. Ako misliš da će osjetiti pritisak koji ti osjetiš dok nosiš preusku obuću, zavaravaš se, to im je kao da svaki dan imaju švedski sto.

Carstvo gljiva na našim stopalima

Koje još situacije dovode do nastanka gljivičnih infekcija stopala?

Veliki broj gljiva koje izazivaju promjene na stopalima su saprofiti, što znači da su svakodnevno sa nama, ali neke situacije im daju bolje uslove za život, pa se one namnože i stvore patološku promjenu.

Jedna od tih situacija je terapija jakim antibioticima ili dugoročna upotreba antibiotika koja stvara disbalans između „dobrih bakterija“ i gljivica, pa tako i one naše „dobre gljivice“ mogu da zavladaju stopalima.

Bosonogo hodanje prirodom ima svoje benefite kako za naš fizički stav tijela, tako i za psihu, međutim udruženo je sa infekcijama patogenim gljivicama.

Imaš psa ili mačku u kući? Često baš ljubimci prenose gljivice na ljude, pa pri liječenju treba paziti da se i ljubimci izliječe. Nekontrolisano jedeš slatkiše i prerađene šećere? Penthaus za gljivice sa kompletnom poslugom.

Prvi simptom gljivične infekcije stopala je neugodan miris. Još neki od simptoma su: crvenilo, pucanje kože između prstiju, ljuštenje i zadebljanje kože na svodu stopala. Često gljivice mogu da zauzmu i nokat, pa se na njemu primjete ljuštenje, promjene u boji i teksturi.

Carstvo gljiva na našim stopalima

Laktobacil caruje, gljiva klade valja

Nevezano da li si u toku liječenja gljivica antimikoticima ili samo želiš prevenirati nastanak gljivične infekcije stopala, evo nekoliko savjeta za tebe.

 • Nosi pamučne čarape i obuću koja omogućava stopalima da „dišu“.
 • Izbjegavaj da nosiš obuću koja je preuska ili za broj niža.
 • Izbjegavaj unos prerađenih šećera.
 • Redovno peri noge i detaljno posuši stopala nakon kupanja.
 • Pravilno skraćuj nokte i vodi računa o higijeni noktiju.
 • Izbjegavaj ugradnju vještačkih noktiju.
 • Ukoliko imaš dijabetes redovno idi na kontrole.
 • Pazi sa kim se tvoj cuko/maca druži.
 • Izbjegavaj bosonogo hodanje van kuće.
 • Uz antibiotike unosi preparate sa laktobacilima.
 • Peri ruke prije i nakon nanošenja antimikotika.

Carstvo gljiva na našim stopalima

Ako osjetiš bilo koje tegobe koje smo naveli u ovom tekstu obrati se svom dermatovenerologu da bi dobio odgovarajuću terapiju, a svakako primjeni i ove savjete koji učinak te terapije nadopunjuju.

1303