Zimski period i pad temperature često može prouzrokovati suhu i ispucalu kožu ruku. Dešava se da nježne i lijepe ruke tokom ljeta, u zimskim mjesecima postanu suhe, ispucale i crvene. Glavni krivac za to je nedostatak vlage. Tokom zime procenat vlage se smanjuje, a većinu vremena provodimo u zatvorenim prostorijama, gdje je procenat vlage još manji zbog grijanja koje dodatno isušuje vazduh.

Učestalost pranja ruku se drastično povećala, kao i učestalost upotrebe antibakterijskih gelova i sprejeva koji dodatno mogu pogoršati stanje već narušenje kožne barijere.

Ukoliko želite da pružite vašoj koži ruku odgovarajuću njegu tokom zimskih mjeseci, preporučujem vam da slijedite sljedeće korake.

7 savjeta za njegu ispucale kože ruku

Korak 1: Piling kože

Jednom sedmično potrudite se da uradite piling kože ruku, kako bi odstranili odumrle ćelije na površini kože. Na taj način će koža već izgledati bolje i mekše. Ukoliko na rukama imate i promjene koje krvare u tom slučaju izbjegnete piling, dok to područje ne zacijeli.

Korak 2: Hidratantna krema

Suhoj koži je prije svega potrebna vlažnost, a kozmetičke supstance koje vam mogu pomoći u tome su: shea maslac, niacinamid, urea, glicerin. Ove supstance pored toga što će dati potrebnu vlagu koži, smanjiće osjećaj svraba i omekšaće kožu.

Većina krema za ruke može imati odličan efekat i na nokte, ali ne zaboravite da namažete i zanoktice (moja preporuka je da to bude biljno ulje). Nije dovoljno da hidratantnu kremu nanosite jednom dnevno, jer na taj način stanje kože se sigurno neće popraviti, ali ukoliko u toku dana nanesete kremu 5-6 puta, koži možete pružiti dugotrajniju zaštitu.

7 savjeta za njegu ispucale kože ruku

Korak 3: Ne zaboravite da provjerite kozmetičke sastojke

Obavezno obratite pažnju da krema za njegu kože ruku ne sadrži parabene, alkohol ili mirise. Ovi sastojci mogu dodatno isušiti i iritirati već suhu kožu. Dajte prednost sastojcima koji će vam pomoći da vratite i ojačate kožnu barijeru kao što su masne kiseline, keramidi, pantenol, ekstrakt kamilice.

Korak 4: Izbjegavajte vruću vodu

Mlaka voda takođe može pomoći u uklanjanju nečistoća bez da dovede do oštećenja kožne barijere. Osim toga, važno je da sapun kojim perete ruke nije agresivan i da ne isušuje kožu.

7 savjeta za njegu ispucale kože ruku

Korak 5: SPA centar za ruke

Potapanje ruku u posudi sa ovsenim pahuljicama može djelovati blagotvorno na kožu.

Korak 6: Ovlaživač vazduha

Veliki broj ljudi je postao svjestan isušenosti vazduha u prostorima svog doma tokom zimskih mjeseci, i često kupuju ovlaživače vazduha, kako bi smanjili respiratorne smetnje, a da li ste znali da je ovlaživač vazduha doprinosi i vlaženju, jer se na taj način povećava procenat vlage u vazduhu, te vazduh ne crpi vlagu iz kože.

7 savjeta za njegu ispucale kože ruku

Korak 7: Nosite rukavice

Pranje suđa i primjene hemikalija za održavanje higijene doma mogu biti pogubne za kožu ruku, jer narušavaju hidrolipidni sloj kože, zato prilikom primjene ovih proizvoda uvijek stavite rukavice. Vremenski uticaji, kao što su niske temperature i vjetar mogu takodje pogoršati stanje – zaštitite ruke noseći rukavice.

1990