Želite zdravu i sjajnu kožu? Onda definitivno treba da pročitate ovaj tekst i saznate šta NE treba da radite kako biste to ostvarili.

1. Solarijum

Trend nam je nametnuo da je preplanula koža u modi i da je preplanuli izgled kože ,,must have’’, međutim bezbjedna preplanulost ne postoji – bilo da je preplanulost stečena pod uticajem sunca ili solarijuma. Preplanulost je znak da su vaše ćelije doživjele traumu i to je odgovor tijela da se bori protiv štetnog UV zračenja. Čak i kada preplanulost iščezne, šteta ostaje.

3 najbrža načina da uništite kožu

Solarijumi su poznati kao uređaji koji emituju intenzivan i štetan nivo UV zraka – čak i do 6 puta jači od podnevnog ljetnjeg sunčevog zračenja. UV zraci ubrzavaju starenje kože, zato što dovode do smanjenje proizvodnje kolagena, te isušuju kožu, a sve to doprinosi da se na koži javljaju bore i sitne linije prije vremena. Preporuka je da se solarijum izbjegava u širokom krugu, naročito kod osoba koje su svjetlije puti. Solarijumi nisu siguran način preplanulosti i značajno povećavaju rizik od karcinoma kože. Istraživanja pokazuju da ukoliko koristite solarijum, imate 20% veći rizik od karcinoma od onih koji to ne čine.

2. Izbjegavanje kreme sa zaštitnim faktorom

Ukoliko vaša svakodnevna njega kože ne podrazumijeva upotrebu kreme za sunčanje sa SPF faktorom, takvo izbjegavanje može prouzrokovati povećanu vjerovatnoću nastanka hiperpigmenitacija i ubrzanog starenja, uslijed povećane razgradnje kolagena.

Takođe, sunčevi UV zraci mogu dovesti i do pojave proširenih krvnih žila na licu, tzv. teleangiektazija, pojavu opekotina, pogoršanje stanja nekih kožnih bolesti. Da bi sve ovo izbjegli, potrebno je samo jedno – da pronađete odgovarajuću kremu sa zaštitnim faktorom.

3 najbrža načina da uništite kožu

Bez obzira što većinu dana provodite u kući uslijed korona virusa i cjelodnevno sunčanje na plaži vam izgleda kao daleka uspomena, ni to nije razlog da izbjegavate upotrebu krema sa zaštitom od UV zraka sa širokim spektrom dejstva. Čak 90% sunčevih zraka može proći kroz oblake, tako da kišovit i oblačan dan nije izgovor da kožu adekvatno zaštitite. Standardni stakleni prozori blokiraju prodiranje UVB zraka, ali ne i UVA, koji mogu prodrijeti dublje u slojeve kože. Glavni faktor za ubrzavanje procesa starenja su upravo UVA zraci, a pored toga doprinose razvoju raka kože.

Ukoliko želite uživati na svježem vazduhu na suncu ili ste ipak osuđeni da radite pored prozora, svakako zaštitite kožu od sunčevih štetnih ultraljubičastih (UV) zraka. Koristite kremu za sunčanje sa širokim spektrom dejstva, SPF 30 ili više. Što je veći SPF – veća je zaštita.

Pojedini losioni, kreme i make-up proizvodi imaju faktor zaštite (obično SPF 15 ili veću). To je primjereno za svakodnevnu upotrebu s ograničenim izlaganjem suncu, međutim ako radite ili provodite puno vremena na otvorenom (ili u blizini prozora), potrebna vam je veća zaštita od sunca.

3. Neadekvatna ishrana

Uživate li u ishrani u kojoj su zastupljene veće količine šećera, mliječnih proizvoda, grickalica, pržene hrane, bijelog brašna? Moram vas razočarati – dugoročno konzumiranje ovakve ishrane može dovesti do upalnih procesa na koži i može doprinijeti bržem starenju kože.

3 najbrža načina da uništite kožu

Zdrava koža pokazatelj je ukupnog zdravlja, a za zdravu kožu neophodna je i odgovarajuća ishrana. Ljudi koji ne vode računa o tome šta unose putem ishrane mogu imati problema sa kožom, kao što su preuranjeno starenje, pojave akni, podočnjaka, otečenih kapaka, ekcema…

Kvalitetna ishrana može poboljšati elastičnost kože, bore lica, hrapavost i boju, što sve dovodi do ljepšeg izgleda kože. Istraživanja pokazuju da ishrana bogata povrćem i nezasićenim mastima, a siromašna mliječnim proizvodima i šećerom može dovesti do zdravije kože.

2928